Unggutta var raskest i Fenstad

Allerede fra første stavtak gikk Stian Arnesen i tet i Fenstadrunden. I mål var Jens Jakobsen imidlertid bare sekundet bak.
Mye arbeid: Åsmund Kårstad var en av de frivillige i Fenstad Skiklubb som la ned mange arbeidstimer for å sørge for fine løypeforhold under Fenstadrunden.
Allerede fra start gikk Stian Arnesen fra Nes Ski i tet foran klubbkamerat Espen Antonsen og Jens Jakobsen. Etter 28 kilometer i en krevende løype krysset Arnesen målstreken på tida 1.34.39, bare sekundet foran Jakobsen. Utøverne konkurrerer henholdsvis i klassene 21-25 år og 17-20 år, og de vant dermed hver sin klasse. Fjerdeplassen ble kapret av Amund Vandsemb fra Hvam IL, som stilte i klassen 41-45 år, og i klassen menn 51-55 år gikk Bent Høiby fra arrangørklubben inn på sterke 1.36.02. Løperne kunne melde om krevende, men fine forhold i skogen. Arrangøren, Fenstad Skiklubb, hadde nemlig lagt ned en solid innsats i løpet av natta og de tidlige morgentimer, men de var ikke helt fornøyd med oppmøtet. Bare 70 løpere møtte fram til start på tradisjonsløpet, som ble arrangert for 16. gang.
– Vi er ikke fornøyd med 70 deltakere. Vi har mange ganger hatt det dobbelte, men løpet har kollidert med andre arrangement, sier rennleder i Fenstad Skiklubb, Tor Strand, som selv var en av deltakerne.
Klubben vurderer nå å legge skirennet til en annen helg til neste år, eller å gjøre det 40 kilometer langt. Dette vil nemlig føre til at rennet kan fungere som seedingsrenn til Birkebeinerrennet, noe som vil lokke flere deltakere til Fenstad.
– Seedingsrennene til Birkebeineren trekker mange løpere, og ved å forlenge Fenstadrunden kan vi kanskje også gjøre oss mer attraktive. Det er helt klart noe vi må vurdere til neste år, sier Strand.
Det voldsomme snøværet fredag kveld og natt til lørdag førte til at snømangel ikke ble noe problem, men det ga løypemannskapet en søvnløs natt. I 13 timer arbeidet de med skisporet fredag, og lørdag morgen klokka seks kjørte de opp sporet nok en gang.
– Det er rikelig med snø i skogen, men problemet var at den tunge snøen har ført til at det lå veldig mange trær i løypene. Disse ble vi tvunget til å felle, og det førte til at vi ikke rakk å kjøre opp løypene to ganger på lørdag morgen, sier løypekjører for Fenstad Skiklubb, Åsmund Kårstad.
Han mener det er lenge siden sist gang det var så mye snø i skogen.
– Snøforholdene er bedre enn på mange år. Jeg tipper det ligger rundt 40 centimeter snø i skogen, sier Kårstad.

THOMAS FRIGÅRD